Над 615,5 млн. лв. от еврофондовете трябва да бъдат разпределени за четирите месеца до края на годината, иначе ще бъдат загубени, пише в-к „Труд“. Според европейските правила всички пари, които България получава от ЕС за 2007- 2013 г., трябва да бъдат договорени до края на годината. Сметките показват, че договарянето трябва да върви с темп от средно 7 млн. лв. всеки работен ден.

Все още неразпределени средства има по 6 от 7-те оперативни програми, въпреки че като цяло е прехвърлен общият бюджет от кохезионния и структурните фондове от 15,68 млрд. лв. Причината е, че подписаните проекти по “Околна среда” надхвърлят с 52% предварителната сума, показва справка в системата за наблюдение на европарите ИСУН. През нея се отчитат оперативните програми, но не и средствата за развитие на селските райони и за рибарство.

Най-сериозна сума за договаряне е останала по програмата за бизнеса “Конкурентоспособност”. Разпределени са 85,55% от бюджета  от 2,27 млрд. лв. До края на годината трябва да бъдат подписани договори за още 328,35 млн. лв. За това се разчита основно на схемата за енергийна ефективност във фирмите, по която обаче подаването и разглеждането на предложения и подписването на договори върви бавно. Досега са подписани договори за 3,4% от общо 293 млн. лв.

Близо 90 млн. лв., или по-малко от 3% от общия бюджет, остава да се разпределят по “Регионално развитие”. 18% са все още свободните средства по програмата за администрацията – “Административен капацитет”. За оставащите по-малко от 4 месеца по нея трябва да се разпределят 63,5 млн. лв. Около 60 млн. лв. чакат проекти и подпис по “Развитие на човешките ресурси”. Най-малки са неразпределените суми по “Транспорт” – 5,86 млн. лв. и “Техническа помощ” – 4,2 млн. лв.

Всички европроекти трябва да приключат до края на 2014 г., а за разплащане ще има година след това. До момента реално усвоени са 45% от европарите. За следващите 2 г. трябва да бъдат изплатени около 8,67 млрд. лв.