Малките и средните фирми ще получават ваучери на стойност до 10 000 евро, за да разработват корпоративните си сайтове и да развиват електронна търговия, съобщи econ.bg, цитирайки информация на Европейската комисия.

Средствата за отделните държави членки ще идват от парите, които те получават от Европейския фонд за регионално развитие.

От догодина схемата ще се прилага от догодина в целия ЕС. В момента ваучерите се дават пилотно на малки и средни фирми в два испански района – Мурсия и Екстремадура. У нас ваучерите за разработване на сайт вероятно ще се раздават по схеми от новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (2014-2020 г.).

Парите ще се ползват от малки фирми, които нямат сайт и искат да си направят. Ваучери ще вземат и фирми, които искат да доразвият съществуващата си уебстраница с електронен магазин например или пък да въведат е-иновация.

С ваучерите фирмите ще могат да платят за услугите на предварително одобрени фирми, университети, научни организации. След това документите ще се осребряват от органа, който разпределя средствата. Сумата на ваучера може да варира в зависимост от нуждите на фирмите или особеностите на региона.

Според статистиката у нас почти всички малки и средни фирми имат достъп до интернет, но сайт имат едва около 50% от малките и 60% от средните предприятия.

Малките предприятия, които са продавали онлайн, са едва 7,4%. При средните делът е малко по-висок – 9 на сто. Подобни са данните и за фирмите, които поръчват онлайн стоки и услуги.