Общият бюджет на Националната програма за развитие на пчеларството 2014-2016 г. е в размер на 6 800 000 евро. Средствата са разпределени по години за следващия 3-годишен период бюджет, съобщи Снежана Благоева, директор на Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Интересът на пчеларите към програмата, която е една от четирите пазарни мерки за подпомагане на селското стопанство в България, е огромен и се работи в посока на подобряване на процедурата за кандидатстване и за подбор на кандидатите по нея, уточни Благоева, цитирана от fermer.bg.

Мерките, по които се извършва подпомагането на пчеларите-производители са: „Борба срещу вароатозата“, „Мерки за подкрепа на лаборатории, извършващи физико-химичен анализ на пчелния мед“ и „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелни кошери в ЕС“.

Наредбата за прилагане на програмата е готова, предстои публикуването й, обявиха от МЗХ. Когато бъде обнародвана, ще се пристъпи към първите приеми по мерките на Програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.